Landschap & Erfgoed Zuid-Holland - Samen voor een mooie provincie
Telefoon
015 215 4350
Bezoekadres
Oude Delft 116, 2611 CG Delft
Home Nieuws Projecten Wie zijn wij Vrijwilligers Contact
Nieuws
 
 

Vacature programmamedewerker "De Groene Motor"
 
Het Zuid-Hollands Landschap en het Erfgoedhuis Zuid-Holland werken intensief met elkaar samen aan het behouden en versterken van cultuurhistorie, natuur en landschap in Zuid-Holland, onder de naam Landschap & Erfgoed Zuid-Holland. Sinds 2014 voert dit samenwerkingsverband in opdracht van de Provincie Zuid-Holland het programma ‘De Groene Motor’ uit. Inzet van De Groene Motor is om een beweging in gang te zetten vanuit de kracht van de vrijwilligers en de ondersteunende organisaties
Wij zijn op zoek naar een enthousiaste collega die zich richt op de regio Leiden en omstreken. 
 Lancering website Zelf Doen in Erfgoed en Groen 
Zaterdag 7 november is de nieuwe vrijwilligerswebsite ‘Zelf Doen in Erfgoed en Groen’ gelanceerd. De aftrap van de nieuwe website werd gegeven door wethouder Van Staalduine tijdens de landelijke Natuurwerkdag op het Scouting kampeerterrein Bieslandse Bos, gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Zelf doen in erfgoed en groen is een gloednieuwe website die het vrijwilligerswerk in groen en erfgoed in Zuid-Holland ondersteunt. De website wordt gecoördineerd door De Groene Motor, het provinciaal contactpunt voor ‘groen’ vrijwilligerswerk. Op de website kan een ieder die zich interesseert voor vrijwilligerswerk zich oriënteren op tal van leuke klussen die met natuur, landschap en erfgoed te maken hebben. 

Daarnaast is ook een website voor gereedschap uitleen gelanceerd. Op deze website kunnen de vrijwilligers van de Groene Motor hun gereedschap lenen. Al het gereedschap dat nodig is voor het goed uitvoeren van klussen is hier voorhanden. Staat het er toch niet bij, dan kan dit eenvoudig worden doorgeven bij de ‘Wensenlijst’. Op basis van deze lijst wordt namelijk ieder jaar nieuw gereedschap aangeschaft.
 
 

1e kievitsei van Nederland dit jaar gevonden in Zuid-Holland
Op 8 maart 2015 is in Schelluinen in de gemeente Giessenlanden het eerste kievitsei van onze provincie gevonden. Het is ook het eerste  kievitsei van Nederland. Daarmee is het voorjaar ook in Zuid-Holland officieel losgebarsten. Het ei is gevonden door Wout Gorree, al 8 jaar weidewachter bij de weidevogelgroep Alblasserwaard.  Vorig jaar werd het eerste Zuid-Hollandse ei gevonden op 11 maart in Giessenburg. Lees meer over de vondst van het ei in het persbericht.

>> Persbericht 1e kievitsei 2015 in Zuid-Holland

 
   Wout Gorree wijst naar het eerste kievitsei
   foto: Landschappen NL. Aad van Paassen  


Feestelijke kick-off Landschap en Erfgoed ZH 

Op donderdag 19 februari is de officiële samenwerking van Erfgoedhuis Zuid-Holland en het Zuid-Hollands Landschap formeel bekrachtigd tijdens een feestelijke bijeenkomst in een bunker in het  Vinetaduin in Hoek van Holland. Gedeputeerde Han Weber ondersteunde het belang van deze samen- werking door zijn aanwezigheid bij dit moment. Maar er gebeurde meer: een nieuwe vrijwilligersgroep  ging die middag van start, en dat werd gevierd. Dankzij deze vrijwilligersgroep kunnen de bunkers in het Vinetaduin straks weer bezocht en beleefd worden!

Na een welkom presenteerde het nieuwe bestuur bestaande uit Andries Ponsteen, directeur van het Erfgoedhuis ZH, en Michiel Houtzagers, directeur Zuid-Hollands Landschap, de plannen van Landschap & Erfgoed Zuid-Holland (LEZH) en van De Groene Motor (het provinciale vrijwilligersprogramma dat is ondergebracht bij LEZH). Vervolgens gaf Han Weber, gedeputeerde Groen, Water, Kust, Cultureel Erfgoed en Nieuwe Media in zijn speech zijn visie op Samenwerken aan de toekomst van landschap en erfgoed, en via het aanreiken van een paar werkhandschoenen gaf hij de symbolische aftrap van de vrijwilligersgroep Vinetaduin.
 
Groepsfoto met Michiel Houtzagers, Andries Ponsteen, Han Weber die de werkhandschoenen heeft overhandigd aan de vrijwilligers.                                   


13 maart 2015:
Symposium ‘De vissen van Zuid-Holland’ & presentatie Visatlas Zuid-Holland

In 2010 is gestart met de Visatlas Zuid-Holland. Bestaande gegevens uit verschillende bronnen zijn hiervoor bij elkaar gebracht en vrijwilligers hebben visinventarisaties in de hele provincie uitgevoerd. Met het verschijnen van de visaltas komt er een up to date beeld van de verspreiding van de Zuid- Hollandse vissen voorzien van informatie over de ecologie en het voorkomen van vissen en prachtige foto’s.

Om dit heugelijke feit te vieren en het project feestelijk af te sluiten, zal de Visatlas tijdens het minisymposium ‘De vissen van Zuid-Holland’ worden gepresenteerd. Dit gebeurt op vrijdagmiddag 13 maart 2015 in Naturalis Biodiversity Center (Leiden). De toegang is gratis en deelnemers hebben voorafgaand de mogelijkheid om het museum te bezoeken (let op: er is een maximum aantal van 100 deelnemers). Vrijwilligers, beheerders, ecologen en andere natuurliefhebbers zijn van harte welkom.

Aanmelding kan uitsluitend via de RAVON-website: www.ravon.nl/vissensymposiumzh
 


Ruim 2 miljoen voor de Landschapsbeheer Nederland

Landschapsbeheer  Nederland heeft €2.250.000,- ontvangen van de Nationale Postcode  Loterij. Dat is goed nieuws voor het landschap, de mensen die zich  hiervoor inzetten en alle mensen die van ons landschap genieten!

Landschapsbeheer  Nederland en de provinciale organisaties Landschapsbeheer zijn de  Postcode Loterij en haar deelnemers zeer dankbaar voor deze bijdrage.  Het stelt hen in staat projecten uit te voeren om de staat waarin het  landschap verkeert te verbeteren of om achteruitgang tegen te gaan. Vele  tienduizenden vrijwilligers die zich hiervoor inzetten worden hierin  ondersteunt door de provinciale organisaties Landschapsbeheer.

Op  maandag 26 januari vond het Goed Geld Gala plaats, het jaarlijkse  evenement waar de Postcode Loterij projecten honoreert en vooruitblikt  op de toekomst. Op dit gala maakte de loterij bekend dat zij dankzij  haar deelnemers dit jaar een recordbedrag van ruim 312 miljoen euro kan  schenken aan bijna 100 goede doelen.

  Hank Bartelink (directeur Landschapsbeheer NL)
  en Judith Lingeman (hoofd goede doelen Postcode Loterij)
  Roy Beusker Fotografie

 


Werkt u veilig? Test het met de Arbo game "Spot het gevaar"

De Groene Motor heeft een eigentijdse tool laten ontwikkelen om aandacht te vragen voor veilig werken. Met de game "Spot het gevaar" testen vrijwilligers die actief zijn in het landschapsbeheer hun kennis van veilig werken. De game bestaat uit 8 afbeeldingen. Elke afbeelding laat 1 tot maximaal 3 gevaarlijke situaties zien. De speler spot deze situaties door erop te klikken.
De game kon ontwikkeld worden dankzij een bijdrage van Groen en Doen.
 
 

 
dinsdag 20 januari 2015: kennisbijeenkomst "Meedoen met Erfgoed en Groen"
 
Vrijwilligers worden steeds belangrijker. Erfgoed- en groenorganisaties zoeken dan ook naar meer mogelijkheden vrijwilligers aan zich te binden. Gemeenten hebben een verantwoordelijkheid in het ondersteunen van vrijwilligers. Door de ontwikkelingen rond de Participatiewet zoeken zij bovendien mogelijkheden om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt te bewegen zich als vrijwilliger in te zetten.
De bijeenkomst ‘Meedoen in erfgoed en groen’ biedt gemeenten en erfgoed- en groenorganisaties de mogelijkheid kennis te maken en te bekijken wat zij voor elkaar kunnen betekenen.
Datum en tijd: dinsdag 20 januari van 13.30 tot 17.00 uur. 
Locatie: Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

>> klik hier voor meer informatie en opgave
 

Tijdens NLdoet krijgt u het voor elkaar!
Op 20 en 21 maart 2015 organiseert het Oranje Fonds voor de 11e keer NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Samen met duizenden  mensen  in het hele land zet het Oranje Fonds de spotlights deze dagen op vrijwillige inzet en roept iedereen op de handen uit de mouwen te steken. Een unieke kans! Elke maatschappelijke organisatie kent het: klussen en activiteiten die belangrijk zijn maar waar je nooit aan toe komt. Het opknappen van een binnen-of buitenruimte, sorteren en opruimen van materialen, een grote schoonmaak of likje verf… Daarvoor is het weer NLdoet! 

Aanmelden van uw klus
Het aanmelden van een klus is dit jaar nog eenvoudiger gemaakt. Via ‘Mijn Oranje Fonds’ kunt u meteen aan de slag. Als u dit doet vóór 31 januari, kunt u ook een financiële bijdrage aanvragen bij het Oranje Fonds (op=op). Zo kunt u de benodigde klusmaterialen kopen. Op www.nldoet.nl  vindt u alle voorwaarden en ook veel tips voor de invulling en organisatie van uw klus. Doet u mee? We kijken uit naar uw klussen.
We hopen dat uw deelname aan NLdoet leidt tot mooie ontmoetingen, activiteiten en hernieuwde aandacht voor uw organisatie!

NLdoet en het Oranje Fonds

In 2014 waren tijdens NLdoet zo’n 325.000 Nederlanders actief bij 8.600 klussen en activiteiten. In 2015 wil het Oranje Fonds nog meer mensen op de been brengen. In het hele land zijn inspirerende verhalen te horen. Organisaties zien samen met vrijwilligers kans om net dat beetje extra te doen. Vrijwilligers op hun beurt zien NLdoet als een laagdrempelige kans om iets goeds te doen voor een ander en kennis te maken met maatschappelijke organisaties en de diversiteit van vrijwilligerswerk.

Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Dat doen we met geld, kennis en contacten. En met NLdoet. Want dan zetten we de schijnwerpers op vrijwillige inzet. Zo laten we zien hoe belangrijk actieve mensen voor de samenleving zijn. Vrijwilligerswerk vormt immers het hart van vele sociale initiatieven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Fonds. De Nationale Postcode Loterij steunt dit bijzondere initiatief met een extra bijdrage.
>> Meer informatie


 
Warmste Natuurwerkdag ooit een groot succes

Zaterdag 1 november nam een recordaantal van 14.500 vrijwilligers deel aan de warmste nationale Natuurwerkdag ooit, de grootste vrijwilligersactie in het groen.  In Zuid-Holland organiseerde De Groene Motor deze dag. Op maar liefst 56 locaties verspreid door de provincie namen in totaal ruim 1450 vrijwilligers deel. De Natuurwerkdag werd voor Zuid-Holland geopend door wethouder Bart Crouwers bij de Koeneschans van het Zuid-Hollands Landschap in Vlist.
 
  vrijwilligers aan het werk bij de Koeneschans Weidevogelmanifest aangeboden aan provincie

De weidevogels dreigen uit het boerenland te verdwijnen. In de afgelopen tien jaar is meer dan de helft van de weidevogels verdwenen. Om de weidevogels te redden is een andere aanpak nodig. Deze aanpak wordt beschreven in het Weidevogelmanifest dat de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland op 29 oktober aanbod aan de provincie namens 54 natuurorganisaties.

>> download het Weidevogelmanifest

Ook inwoners van Zuid-Holland kunnen de oproep van de 54 natuurorganisaties kracht bijzetten door hiervoor de petitie over het Weidevogelmanifest te ondersteunen op de website van de Milieufederatie.


 
Maak kennis met vrijwilligerswerk in het landschap
Leef je uit! tijdens de Natuurwerkdag

Zaterdag 1 november 2014 organiseert Landschapsbeheer Nederland weer de Natuurwerkdag, de grootste vrijwilligersactie in het groen. Op  deze veertiende Natuurwerkdag kan iedereen van jong (8+) tot oud onder  begeleiding aan de slag op meer dan 400 locaties. Daarvan liggen er tientallen in  Zuid-Holland. Onder het motto ‘Leef je uit!’ vinden uiteenlopende  activiteiten plaats die per locatie verschillen. Van onder andere poelen  schoonmaken tot bomen knotten, fruitbomen snoeien en grienden afzetten. Soms zijn er ook speciale activiteiten voor  kinderen, zoals nestkastjes maken, hutten bouwen en bollen planten.
Ook meedoen met de Natuurwerkdag?
Bekijk hier de locaties en werkzaamheden en meld je aan!Najaar 2014: cursusprogramma voor vrijwilligers in landschap en erfgoed
 
Het ondersteunen van vrijwilligers in natuur en landschap is een belangrijke kerntaak van De Groene Motor. Daarom organiseert De Groene Motor dit najaar een eerste reeks met praktische cursussen speciaal voor vrijwilligers. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer: veilig werken, vrijwilligersmanagement, crowdfunding voor stadstuinieren, landschap en cultuurhistorie en beheer van historische begraafplaatsen. 
 

 
28 september: Wandel, pluk en eet mee op de Goudse Hout
 
Een mooie wandeling, plukken van al het eetbare dat de natuur ons biedt en daarna... lekker koken! Dat is een Foodwalk. De Groene Motor nodigt nu uit om op zondag 28 september, onder leiding van Maurice Kruk van bureau Mens & Groen, kennis te maken met al het eetbare op de Goudse Hout een recreatiegebied van Groenservice Zuid-Holland.
Wandelt u mee? Meld u aan!

Foodwalk Goudse Hout
Datum: zondag 28 september
Tijd: 11:00-14:00 uur
Vertrekpunt: parkeerplaats Goudse Houtsingel, tussen de Tuinvereniging en Tuincentrum (10 minuten lopen vanaf NS Station Gouda Goverwelle)

Aantal deelnemers: maximum 15 personen
Lengte wandeling: ca.6km, deels over onverharde paden.
Deelname is gratis, meld u zich wel even aan via info@landschaperfgoedzh.nl 

Lees hier het persbericht over deze activiteit. 


Overleg coördinatoren Boerenlandvogelgroepen

Op 7 juli jl. organiseerde De Groene Motor een overleg voor de coördinatoren van weidevogelgroepen. Doel van de avond was om met elkaar van gedachten te wisselen over de op handen zijnde veranderingen naar aanleiding van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB). Meer over deze bijeenkomst leest u hier.


6 september a.s.: Rondleiden, de fijne kneepjes van het vak

Op zaterdag 6 september organiseert het Molennetwerk een training Rondleiden, speciaal voor molenaars. Bent u molenaar en wilt u de fijne kneepjes van het rondleidersvak leren kennen of uw rondleiderskwaliteiten toetsen? Kom dan naar deze trainingsdag. NB: er is een limiet aan het aantal deelnemers.

>> Lees meer over het molennetwerk en deze training13 september as.: Open Monumentendag 2014

Tijdens Open Monumentendag zijn bezoekers van het Erfgoedhuis ZH en het Zuid-Hollands Landschap op twee locaties welkom: Op zaterdag 13 september is zowel het Meisjeshuis in Delft (een voormalig weeshuis maar nu onze Delftse kantoorlocatie) te bezoeken, maar wanneer u liever de natuur verkiest boven de monumentale stad Delft, dan gaat u naar het bezoekerscentrum Tenellaplas in de Duinen van Oostvoorne. Op beide locaties bieden wij een afwisselend programma voor jong en oud. De toegang op deze dag is uiteraard gratis.

>> Lees meer over Open Monumentendag 2014Cursus Molengids: aanbod voor moleneigenaren

Dit najaar heeft het Molennetwerk de mogelijkheid om de cursus Molengids kosteloos aan te bieden aan vrijwilligers die zich inzetten voor molens in Zuid-Holland. Bent u moleneigenaar en heeft u vrijwilligers die deze cursus goed kunnen gebruiken, neemt u dan contact op. Voor de cursus gaan wij uit van minimaal 8 en maximaal 15 deelnemers.

>> Lees meer over de cursus molengidsZeer geslaagde vrijwilligersdag

De gezamenlijke pronciale vrijwilligersdag op zaterdag 28 juni is zeer geslaagd verlopen. Vrijwilligers waren uitgenodigd op archeologisch park Matilo in Leiden voor een veelzijdig programma. Er waren lezingen, workshops en rondwandelingen en uiteraard een lekkere lunch en een gezellige borrel als afsluiting. Alle activiteiten vonden in en rondom het park plaats waar een grote tent was opgezet. Het weer werkte ook goed mee, het was een stralende dag!

> > Lees meer over de vrijwilligersdag 2014


 
2
8 juni: Provinciale vrijwilligersdag

De provinciale vrijwilligersdag werd georganiseerd in Leiden op zaterdag 28 juni. In 2012 en 2013 organiseerden Erfgoedhuis Zuid-Holland, Zuid-Hollands Landschap en Landschapsbeheer Zuid-Holland gezamenlijk een provinciale bedankdag voor vrijwilligers. Dit jaar werd de dag georganiseerd onder de vlag van Landschap & Erfgoed Zuid-Holland. >> lees verderWorkshop en bijeenkomsten voor vrijwilligers in mei 2014

In de maand mei worden vanuit provinciaal programma De Groene Motor verschillende bijeenkomsten en een workshop voor landschapsvrijwilligers georganiseerd.

Op 3 mei vindt de startbijeenkomst zwarte sterns plaats in bezoekerscentrum Nieuwkoopse plassen aan de Dorpsstraat 116 Nieuwkoop. Een gezamenlijke start van het seizoen, met een lezing door Jan van der Winden over het gedrag van zwarte sterns. Tijd: 15.00-17.00u

10 mei wordt een workshop GPS voor gebruikers georganiseerd. Er wordt al druk met GPSsen en andere mobiele snufjes in het veld gewerkt. Wat werkt wel en wat werkt niet? Waar loop je tegen aan. Wat kan beter? De workshop start om 12.30 en eindigd om 15.00u. Locatie: Meisjeshuis, Oude delft 116 te Delft. Aan deze workshop zijn geen kosten verbonden.

Het provinciaal overleg voor coordinatoren bescherming boerenlandvogels wordt georganiseerd op 12 mei. Van 20.00- 22.00u in De Brug, Dunantlaan 1 te Reeuwijk

Voor de bovenstaande bijeenkomsten kunt u zich aanmelden bij programmamedewerker Marleen van der Lee: m.vanderlee@landschaperfgoedzh.nl 


 
Eerste Kievitsei Zuid-Holland

Op 11 maart is om 11:06 het eerste Zuid-Hollandse kievitsei in Giessenburg gevonden door André Hornstra van weidevogelgroep Alblasserwaard.

Het eerste ei in Nederland werd op 5 maart ontdekt op een akker in Zaltbommel.

>> Lees hier het persbericht


Subsidie voor De Groene Motor

De provincie Zuid-Holland verleent € 670.000 subsidie aan het programma 'De Groene Motor'. Het samenwerkingsverband Landschap & Erfgoed Zuid-Holland, van Het Zuid-Hollands Landschap en Erfgoedhuis Zuid-Holland, gaat het programma uitvoeren.

>> Lees meer op de site van Provincie ZH

>> direct naar de Groene Motor

© 2013
Landschap & Erfgoed
Zuid-Holland
Bezoekadres
Oude Delft 116
2611 CG Delft
Telefoon 015 215 4350
Volg ons op Twitter
Realisatie 1Site1